9 sfaturi utile in dresarea unui Pitbull

9 sfaturi utile in dresarea unui Pitbull

1_23Dintre rasele considerate a fi agresive, Pitbull-ul pare a fi greu de controlat si de dresat. Acest lucru se dovedeste fals de multe ori. Daca doriti un caine ascultator si cuminte puteti citi mai jos cateva sfaturi simple dar eficiente care iti vor fi de folos in procesul de dresare. Regulile sunt intotdeauna eficiente si au un efect rapid pentru animalul ce pare agresiv si pentru care se doreste a fi ascultator.

Înainte de a da curs acestor sfaturi, e necesar să precizez că în cazul unui câine de luptă, metodele de mai jos nu sunt întotdeauna eficiente. Pentru a reintroduce un câine de luptă în viaţa socială, îţi recomand să consulţi un dresor specializat pe câinii agresivi.

Lauda trebuie meritată (câştigată)!

A lăuda întotdeauna un pit bull (sau orice alt câine) nu este o idee bună. Prea multă laudă duce la faptul că animalul se va obişnui să fie mereu apreciat şi nu va avea vreun efect atunci când este spusă în cazul efectuării corecte a unei comenzi. În cazul în care pit bullul a învăţat o nouă comanda / truc nu folosi lauda. Dacă a învăţat deja să se aşeze la comandă şi execută acest lucru ori de câte ori îi dai acest ordin, nu-l lăuda în continuare. Trebuie să înveţe să-şi merite laudele atunci când a făcut ceva nou.

Ignoră-l atunci când vrea să-ţi atragă atenţia!

Nu-i da prea multă atenţie câinelui tău de fiecare dată când o cere, deoarece câinii nu fac întotdeauna diferenţa între o joacă şi un exerciţiu şi poate chiar să-şi piardă uşor controlul pentru a primi atenţia pe care ştie că oricum o va primi.

De exemplu, dacă te uiţi la televizor şicâinele tău sare încontinuu în braţele tale, acest comportament nu poate fi acceptat sau ignorat. Dă-l jos din braţe şi linişteşte-l. Când pit bullul s-a liniştit, comandă-i să se aşeze. Dacă a respectat comanda primită,  poţi să-l lauzi. În acest fel, vei păstra controlul permanent asupra animalului şi poţi domina situaţia, câinele simţind că tu eşti şeful!

Evită agresiunile şi confruntările violente!

Dacă prin natura sa (nu rasa, ci animalul individual) câinele e agresiv, confruntarea trebuie evitată cu orice preţ. Arată-i pit bullului tău că agresiunea nu este permisă şi nu este tolerată. În cazul în care câinele învaţă că doar dacă latră tu dai înapoi, atunci se va folosi de această metodă de manipulare şi va prelua conducerea în această relaţie. Evită să ajungi la un astfel de rezultat şi arată-i pit bullului tău cine-i şeful în toate situaţiile. În acest fel, animalul îşi va pierde agresivitatea.

Jocurile trebuie meritate!

Pentru un pit bull tânăr şi nedresat, prea multă joacă poate duce la emoţie şi pierderea controlului. Se recomandă să folosiţi joaca drept recompensă. Câinele are dreptul doar la un joc odată şi doar tu hotărăşti cât timp are voie să se joace.

 Stabileşte-i un program de mâncare!

Câinii pit bull sunt patrupezi lacomi la masă şi cu o poftă de mâncare debordantă. De aceea îţi recomandăm să păstrezi strict şi precis timpul de hrănire. Mâncarea reprezintă totul pentru un pit bull şi dacă îi arăţi că tu îi asiguri hrana (la anumite intervale de timp, fără ca animalul să aibă acces permanent la sursa de hrană pentru câini), îi arată foarte clar că tu eşti şeful absolut.

Învaţă câinele să nu roadă, să nu se urce pe mobilă şi în locuri interzise câinilor.

Prin faptul că nu laşi câinele pe scaun, pe pat sau pe masă, îi arăţi astfel că el are alt "statut social" decât stăpânul şi i se aplică alte reguli. De obicei, pit bullii devin mai dominanţi şi mai agresivi dacă ajung într-o situaţie superioară în raport cu stăpânul lor. Tocmai de aceea, dacă îi interzici pit bullului să se urce pe canapea, pe masă ori în patul din dormitor, nu numai că păstrezi casa curată, dar şi câinele va deveni mai ascultător. Locurile înalte unde se pot aşeza pit bullii sunt, pentru ei, o modalitate de a deveni dominanţi. Păstrează aceste locuri doar pentru tine!

Libertatea are un preţ!

Libertatea pe care i-o oferi, foloseşte-o ca pe o recompensă. Prin utilizarea inteligentă a lesei îţi înveţi pit bullul că un comportament bun, ascultător, duce la mai multă libertate de mişcare.

Apreciază-l!

Sfaturile de mai sus pot parea un puţin crude, dar nu uita că pit bullul are nevoie să fie lăudat, dar şi ţinut din scurt, pentru a şti cine e şeful "haitei". De obicei, când un câine e lăudat în urma executării corecte a unei comenzi, acest lucru va duce la un comportament şi mai bun.

Nu te aştepta la prea mult de la el!

Nu conteaza ce fel de pitbull ai dresat, si nici cat de deosebit pare a fi caci el va ramane in continuare un animal cu insitncte si nu va fi un caine perfect. E posibil sa nu iti ia in calcul comenzile de fiecare data si in momente in care se lasa prada instinctelor vei ramane socat dar aminteste-ti ca asta nu inseamna ca el e neaparat un caine agresiv.  Este important ca de fiecare data cand nesocoteste un oridin sa reiei dresajul si sa il pedepsesti.