Administrarea medicamentelor

Administrarea medicamentelor

1_26La fel ca oamenii, animalele se imbolnavesc si ele uneori insa la fel ca si copiii, cainii nu sunt dispusi sa ia medicamentele care i-ar putea face bine. Responsabilitatea noastra este sa avem grija ca animalutul sa isi ia medicamentele atunci cand este nevoie. Exista multe metode prin care poti fi administrate medicamentele in functie de afectiune.

Administrarea de medicamente pe cale orala poate insemna ca patrupedul poate lua pilulele in timpul mesei sau pe burta goala. Daca trebuie sa ia medicamentele in timpul mesei, vom incerca sa ascundem medicamentul intr-o portie de mancare pentru caini. Intotdeauna trebuie sa facem un prim test, pentru a verifica daca patrupedul va inghiti mancarea repede. De obicei, cainii inghit fara sa mestece. Daca se intampla sa mestece si sa scuipe afara pilula, aceasta va fi plina de saliva, partial dizolvata si greu de readministrat. In cazul in care cainele rupe pilula in gura in timp ce mesteca iar medicamentul are un gust neplacut, atunci ne va fi destul de greu sa ii administram medicamentul a doua oara.

 

In situatia in care nu ne putem folosi de mancare pentru a da medicamente unui caine si trebuie sa i le "oferim" separat, trebuie sa fim foarte atenti pentru a nu fi muscati. Medicamentele care se administreaza oral pot fi in forma de pastile, capsule sau substante lichide. Tinem capul cainelui de deasupra cu mana stanga, daca suntem dreptaci. In cazul in care cainele are un bot lung, tinem maxilarul intre degetul mare si cel din mijloc. Daca nasul cainelui este scurt, folosim mana in acelasi mod, insa apasam pe muschii obrajilor (ca in cazul pisicilor). Ridicam maxilarul patrupedului. Muschii din zona gurii sunt foarte puternici in cazul cainilor iar gura animalului nu se va descide destul pentru administrarea medicamentului. Asezam usor buza de sus a cainelui peste dinti, in timp ce ii deschidem gura. Daca se intampla ca patrupedul sa muste, atunci se va musca singur si, simtind acest lucru, nu va musca tare sau va renunta sa muste. Asezam degetul mare al mainii stangi pe cerul gurii cainelui. Tinem pastila sau capsula intre degetul mare si cel aratator al mainii drepte. Folosim degetul mijlociu pentru a trage usor, in jos, mandibula. Trebuie sa tinem degetul mijociu deasupra micilor incisivi si nu deasupra caninilor ascutiti. Incercam sa dam drumul medicamentului cat mai aproape de baza limbii, dupa care imediat inchidem gura cainelui si masam usor gatul patrupedului pentru a-l incuraja sa inghita. In momentul in care cainele isi va linge buzele putem fi siguri ca a inghitit medicamentul.
In cazul unei otite, medicamentele (creme sau solutii) trebuie administrate in urechi. Otitele sunt destul de intalnite la cainii cu urechile lungi si cazute, cum ar fi Cockerul Spaniel. Simptomele acestei afectiuni sunt scuturarea foarte des din urechi, un miros neplacut al acestora iar la masarea urechilor se aude un zgomot asemanator unui clipocit. Inainte de orice interventie in zona urechilor, acestea trebuie curatate. O pozitie foarte comoda ar fi sa sprijinim capul cainelui in poala noastra. Administrarea medicamentelor in cazul unei otite se face prin ridicarea cu grija a urechii si instilarea solutiei respective in conductulul auditiv extern. Dupa ce am aplicat medicamentul masam usor baza urechii. Astfel solutia se va distribui in toata urechea interioara. In cazul in care cainele devine agresiv trebuie sa-i punem botnita.
In tratarea conjunctivitelor, keratitelor, ulcerelor corneene sau blefaritelor, trebuie aplicate unguente oftalmice. De obicei, aceste medicamente trebuie administrate de 3,4 ori pe zi, asa ca este bine sa ne obisnuim cu metodele de administrare, chiar daca la inceput ne ajuta medicul veterinar. Prima reactie a cainelui cand ii este pus ceva in ochi este sa-l inchida si, mai mult, dupa cateva clipiri substanta este indepartata. Atunci cand administram medicamente pentru ochi unui caine de talie medie sau mare, acesta trebuie sa stea in sezut, intre picioarele nostre, cu capul ridicat pe spate. Tragem usor de pleoapa in jos si aplicam medicamentul (unguent sau picaturi) pe globul ocular. Trebuie sa fim atenti pentru a nu atinge ochiul cu flaconul ce contine substanta medicala. Ii inchidem ploapele cainelui si ii tinem ochiul inchis pentru cateva secunde pentru ca medicamentul sa se distribuie cat mai bine.

Daca patrupedul este mic atunci este bine sa avem un ajutor, pe ineva care tine cainele in brate. Daca acesta devine agresiv este recomandat sa ii punem botnita in timp ce ii administram medicamentele.

Unele afectiuni cum ar fi cele ale aparatului respirator superior impun administrarea de medicamente in nas. Acestea pot avea antibiotice, antihistaminice sau antiinflamatoare. Cainele trebuie sa aiba o pozitie asemenatoare cu cea din cazul administrarii medicamentelor in ochi, iar cainele trebuie sa aiba capul ridicat usor spre spate. Picaturile se aplica cu mare grija in amandoua narile.