Catelusii nu se nasc cu un comportament perfect

Catelusii nu se nasc cu un comportament perfect

recompense dresaj caninRecompensati intotdeauna comportamentul corect

Ori de cate ori catelul face un lucru bun in mod natural, a nu se uita a fi recompensat de catre dv. Cainii de orice varsta reactioneaza la laude sau hrana ori ambele, iar atunci cand un catel este recompensat va avea grija sa mai ramana „cuminte” si pe viitor. Insa sincronizarea este esentiala: recompensa trebuie oferita in cateva secunde, ori catelul dv. ar putea sa o asocieze cu un alt tip de comportament in locul celui dorit de dv.

Comportament nedorit: il prevenim sau il ignoram?
De fapt, raspunsul corect este: ambele.
Sa luam rosul drept exemplu. Este ceva la care ar trebui sa va asteptati, deoarece face parte din modul in care catelul exploreaza mediul inconjurator si descopera lucruri noi. Motivele acestui comportament pot sa varieze, insa cuprind plictiseala, cresterea dintilor, solicitarea de atentie si stresul de a fi lasat singur acasa.
Obiectele de ros favorite includ pernele, pantofii si obiectele de mobilier precum picioarele de la scaune, asadar este important sa invatati catelul ce poate si ce nu poate sa roada. Pana la urma nu s-a nascut cu gena “nu trebuie sa rod incaltarile copiilor”.
In plus fata de stoparea accesului sau la zonele in care ar putea sa creeze probleme, ar trebui sa ii oferiti propriile jucarii de ros. Cand le roade pe acestea rasplatiti-l. Comportati-va ca si cum animalutul nu este acolo si va intelege mesajul.
Si cand roade obiectele nepotrivite? Ignorati-l. Ati auzit bine, ignorati comportamentul nedorit; nu tipati, nu il loviti, nu afisati o grimasa furioasa.

Cateodata trebuie sa ingnorati regula “ignore”
Desigur, pot exista situatii in care ignoratul Catelului poate deveni de-a dreptul periculos. De exemplu, este posibil sa roada un cablu electric. El nu stie ca este gresit sau periculos, dar puteti interveni cu un „Nu”. Nu trebuie sa tipati sau sa il certati prea mult timp; un „nu” simplu si scurt ar trebui sa fie suficient pentru a-i capta atentia. Cand se opreste si este atent la dv. recompensati-l .

Nu lasati latratul sa va deranjeze
Stiati ca micii catei ajung la maturitate dupa 6 sau 7 luni, vor incepe in mod natural sa pazeasca? Ei bine, o fac, iar proprietarii care nu stiu acest lucru ii incurajeaza, iar la final ajung sa aiba un caine care latra cu orice ocazie si nu il vor putea controla mai tarziu.
Asadar, daca va doriti o viata linistita alaturi de cainele dv. mai tarziu, nu il incurajati sa latre cand e catel. Asta nu inseamna ca va ignora situatiile reale in care este amenintat; va reactiona in mod natural, fara sa fie invatat.
Nu incurajati sau recompensati latratul de bucurie. Poate sa latre de bucurie cand stie ca urmeaza sa mearga la o plimbare, asadar opriti-va si ignorati-l. Cand tace, continuati pregatirile pentru plimbare.

Cum opresc cainele din latrat?
Controlarea nivelului de zgomot pe care il face cainele dv. este o parte importanta din rolul de proprietar responsabil. Pana la urma, latratul in exces poate fi enervant, nu doar pentru dv. dar si pentru vecinii dv.

De ce atata zgomot
Primul pas pentru rezolvarea problemelor este sa intelegem de ce latra cainele. Unii caini vor latra pentru a va instiinta ca vor ceva. Poate le e foame, sete sau doar vor sa se joace.
Cand devine exagerat, este timpul sa il invatati si alte metode de a atrage atentia, precum: lovitul cu labuta, asteptatul la usa sau langa bol.

Timpul pentru joaca
Multi caini latra atunci cand vad alti caini pentru a-i invita la joaca. Acest lucru este perfect normal, dar depinde de dumneavoastra sa stabiliti cat de mult este acceptabil sa latre sau sa il faceti sa astepte pana cand se joaca in liniste.

Singur acasa
Cainele dv. poate latra daca este lasat singur. Incercati sa lasati muzica pornita sau radioul pentru ca animalul sa auda un sunet familiar. Ii puteti oferi si niste jucarii pentru a-l tine ocupat cat sunteti plecat.
O modalitate buna de a reduce anxietatea este sa ii oferiti cainelui dv. o haina veche sau un obiect in care este impregnat puternic mirosul familiei lui.
Atunci cand ajungeti acasa, jucati-va cu cainele dv. si ajutati-l sa depuna efort fizic. Cu siguranta i-ati lipsit si nu exista un mod mai bun de a restabili legatura stransa pe care o aveti.

De paza
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care latra cainii este acela de a da alarma. Daca cainele vede pe cineva apropiindu-se de casa dv. va latra ca sa va anunte. Din moment ce in ochii lui sunteti liderul haitei, va vrea ca dv. sa investigati problema.
Unele rase de caini au fost crescute pentru a da alarma, iar acesta va fi un comportament pe care veti dori sa il incurajati. Lasati cainele sa latre pentru a va capta atentia, dar determinati-l sa taca atunci cand sunteti sigur ca nu exista niciun intrus.

Respectati o metoda
In toate aspectele dresajului de caini, trebuie sa respectati o metoda. Cainii raspund la rutina, iar in acest fel veti creste sansele de succes. Poate ca deja ati participat la cursurile de obedienta impreuna cu Catelul dv., iar daca nu, de ce nu incepeti acum? Nu este niciodata prea tarziu sa va invatati cainele trucuri noi si este locul potrivit pentru a invata noi metode de a va controla cainele.

Taci
O metoda de a va invata cainele comanda „Taci” este sa ii distrageti atentia ori de cate ori latra. Folositi un obiect care scoate un zgomot puternic, precum o conserva plina cu monede, pentru a-i capta atentia, apoi rostiti cu fermitate comanda „Taci”.
Cand patrupedul se opreste din latrat recompensati-l. Nu strigati niciodata la cainele dv. cand doriti sa se opreasca din latrat, deoarece poate deveni anxios si nu va invata nimic. De asemenea, poate confunda reactia dv. si poate crede ca si dv. latrati. Strigatul nu va face altceva decat sa incurajeze latratul.