Ce inteleg cainii cand le vorbesti

Ce inteleg cainii cand le vorbesti

comenzi dresajTe-ai intrebat vreodata ce intelege cainele tau cand ii spui „sezi” sau „aport”? Dar cand ii spui „veverita”? Intelege in felul lui acele cuvinte sau doar interpreteaza indicii, precum vocea si tonul tau?

Cel mai probabil a doua varianta, din moment ce oamenii si animalele comunica in moduri diferite. Un studiu arata insa ca prietenii canini ai oamenilor ar putea intelege o parte din cuvintele folosite de oameni.

Cercetatorii au analizat activitatea creierilor cainilor intr-un scanner fMRI. Ei au descoperit astfel diferite modele de gandire in creierii cainilor cand acestia auzeau cuvinte pe care le mai auzisera inainte, prin comparatie cu cuvinte complet noi.

Nu exista suficiente dovezi care sa arate ca atunci cand un caine aude un cuvant precum „veverita”, chiar stie ce inseamna, dar sugereaza ca in creierul sau are loc un soi de recunoastere a ceea ce ar putea insemna. Echipa de cercetatori a explicat ca aceasta descoperire este un pas important in intelegerea felului in care cainii proceseaza limbajul uman, mai ales din prisma faptului ca datele sunt adunate direct de la caini, nu din observatiile facute de stapanii lor.

„Stim ca cainii au capacitatea de a procesa cel putin cateva aspecte ale limbajului uman, din moment ce pot invata sa urmeze comenzi verbale”, a explicat neurologul Gregory Berns, de la Emory University din Atlanta, care a luat parte la cercetare. „Cercetarile anterioare sugereaza totusi ca cainii s-ar putea baza pe multe alte indicii pentru a urma comenzi verbale, precum privirea, gesturile si expresiile emotiilor stapanilor lor”.

Cercetatorii au analizat 12 caini de rase diferite. Toti fusesera dresati de stapanii lor in prealabil sa faca diferenta dintre doua obiecte si sa aduca inapoi un obiect atunci cand cineva striga numele obiectului.
Cainii au fost conectati la un scanner fMRI. Stapanii lor au fost pusi sa spuna numele unor obiecte pe care cainii le recunosteau, dar si cuvinte complet fictive. De fiecare data, cainilor li se arata un obiect – ori obiectele cu care fusesera dresati, ori unele la intamplare (de exemplu papusi sau palarii).

Rezultatele scanarilor au aratat ca activitatea cerebrala a cainilor crestea atunci cand li se prezentau cuvinte noi si obiecte noi (spre deosebire de oameni, unde activitatea cerebrala este crescuta cand aud cuvinte cunoscute). Cercetatorii cred ca acest lucru se intampla pentru ca animalele vor sa isi multumeasca stapanii, asa ca se straduiesc sa inteleaga ce spun acestia.

„Cainii ar putea avea avea o capacitate si motivatie diferite pentru invatarea si intelegerea cuvintelor umane, dar par sa aiba o reprezentare neurala pentru semnificatia cuvintelor pe care le-au invatat care merge mai departe de un simplu reflex pavlovian”, a explicat Berns.

Asadar, desi nu stim pe deplin ce inteleg cainii cand vorbim cu ei, macar stim ca pot identifica o parte din cuvintele noastre.