Chow Chow

Origine:  China

Inaltime:  46.0 - 56.0 cm

Greutate:  18.0 - 32.0 kg

1_13Istoric 

Este o rasa veche din China descoperita de peste 2000 de ani, lucru dovedit de basoreliefurile care prezinta scene din timpul vanatorii unde erau folositi acesti caini. Chow Chow este descendent al rasei Han Dog si era flosit de catre carausi la paza slepurilor sicarutelor. Mai multi chinezi faceau comert cu blana lui si foloseau carnea in alimentatie fiind considerata delicatesa. Unul dintre imparatii Chinei aveau o colectie de mai bine de 5000 de Chow Chow pe care ii folosea la vanatoare. Numele sau poate proveni dintr-un jargou marinaresc ce face referire la incarcaturi mixt sau din dialectul cantonez in care chow inemna mancare. A aparut in Anglia in 1880 unde a fost crescut si selectionat transformandu-se intr-un caine foarte apreciat in toata Europa dar si in SUA.

Descriere 

Chow-Chow impreuna cu Shar-Pei sunt singurele rase de caini care au limba de culoare albastru-violet. Se mai diferentiaza fata de ceilalti caini prin forma labelor de la picioarele posterioare care sunt asemanatoare cu ale pisicii - labe rotunde. Este un caine de tip spitz, de talie medie, robust, cu un corp patrat. Capul este lat si mare cu un bot scurt, stop moderat si nas negru, exceptand exemplarele albastre care il au de culoarea ardeziei. Ochii sunt mici, migdalati, de culoare inchisa si plasati adanc in orbite, fapt ce determina o vedere laterala limitata. Urechile sunt mici, triunghiulare cu varfurile usor rotunjite si ridicate. Coada este scurta si purtata arcuit pe spate. Exista doua variante: cu par lung si par scurt (mai rar intalnit). Blana este dubla cu un strat inferior scurt, des, pufos si un strat exterior ce are un par lung, ridicat, moale sau aspru, des. In jurul gatului si capului, parul mai des formeaza o coama. Poate fi rosu simplu, negru, albastru, crem. Are limba si pigmentatia pielii albastre.

Personalitate

 Acest caine este inteligent, curajos, vigilent, linistit, nu prea sociabil, retras, calm, independent, cu o gandire proprie, dominant si plin de caracter. Este atasat si devotat stapanului, accepta copiii, dar sunt rezervati si banuitori cu strainii. Trebuie socializati de mici cu alte animale pentru a nu avea probleme mai tarziu. In general, sunt dominanti fata de alti caini.

Ingrijire

 Blana cainilor cu par lung are nevoie de periaj regulat si intens, in special in zonele in care blana se poate incalci. Cainele trebuie obisnuit de mic cu periajul pentru a nu intampina greutati cand va fi mare. Si blana cainelui cu par scurt trebuie periata regulat dar mai rar si mai putin decat varianta cu par lung. Periajul se face mai frecvent in perioada de naparlire.

Conditii de viata 

Este un caine rezistent la intemperii care prefera sa traiasca in aer liber, dar se poate acomoda si la viata intr-un apartament daca i se asigura conditiile necesare, avand un nivel mediu de activitate. Este un caine recomandat numai persoanelor cu experienta in cresterea cainilor, ferme, calme, echilibrate si autoritare. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj 

Este un caine geu de dresat fiind chiar una din cele mai greu de dresat rase. Pentru chow chow dresajul trebuie facut exclusiv de persoane cu experienta, echilibrata, calma dar autoritara. Dresajul trebuie sa fie echilibrat dar frem si consecvent. Nu este energic dar ii plac plimbarile. Trebuie protejat vara de razele soarelui.