Ciobanesc romanesc

Ciobanesc romanesc

Origine:  Romania

Inaltime:  60.0 - 73.0 cm

Greutate:  35.0 - 50.0 kg

1_14Istoric rasa 

Este o rasa din Romania ce s-a format natural in spatiul dintre Carpati si Dunare si a fost selecionata de ciobanii din Carpati in fucntie de criterii empirice. Este foarte raspandit in toata tara si este apreciat si folosit pentru paza si protectie.

Descriere Fizica 

Este un caine de talie mare, puternic, robust, impozant. Corpul este masiv si viguros, rectangular, usor mai lung decat inalt, are osatura puternica si un piept lat si inalt. Nu este un caine greoi. Capul este puternic, masiv, solid, cu un bot conic, bine dezvoltat usor mai scurt decat craniul care este bombat. Are un stop moderat. Ochii nu sunt prea mari in raport cu capul, migdalati si oblici, inchisi la culoare. Nu sunt proeminenti si nici afundati in orbite. Urechile sunt in forma de "V", sunt prise usor mai sus de nivelul capului, rotunjite putin la vart si lasate. Gatul este gros si puternic. Coada este stufoasa, acoperita cu par lung si gros. Este prinsa sus; cand este in repaos aceasta este lasata cu varful usor curbat si ajunge pana la nivelul jaretului; in alerta e ridicate putand depasi nivelul spatelui. Blana este dubla, cu un strat inferior scurt si des, si unul exterior drept, aspru si des. Pe cap si partea din fata a membrelor este scurt iar pe corp este abundent. Culoarea este cea a nisipului in umbre mai deschise pe lateral si mai inchise pe spate. Poate avea si pete albe dar nu prea intinse. Aspectul general este cel al unui lup.

Personalitate Este un caine inteligent, voios, activ. Este curajos, mandru, echilibrat, calm, cu un instinct de paza foarte bine dezvoltat, ascultator. Este prietenos si devotat stapanului si familiei, dar neincrezator cu strainiii. Dovedeste un curaj deosebit cu eventualii pradatori (lupi, ursi, rasi).

Ingrijire Blana lui necesita un periaj destul de rar pentru a nu se incalci. Este unul din putinii caini care nu semnaleaza probleme de sanatate.

Conditii de viata 

Este rezistent la capriciile vremi si se va imti cel mai bine intr-o curte cu gard dar se poate acomoda si la viata de apartament in cazul in care este scoz zilnic la plimbari si alergari.

Dresaj 

Se dreseaza usor deoarece este prietenos si ascultator si vrea sa faca pe plac stapanului.Se obtin rezultate bune cu un dresaj consecvent si bland.