Toti stapanii cred ca au cel mai destept si cel mai frumos caine posibil. Daca aveti un caine inteligent folositi capacitatea acestuia de a invata si incepeti cu rabdare si perseverenta programul de dresaj canin chiar de cand catelul este mic. Nu trebuie sa fiti dresor ca sa puteti aplica exercitiile de dresaj si veti obtine la final un caine dresat si usor de controlat.
Comanda AICI
Primul exercitiu de dresaj pe care trebuie sa-l executati cu cainele vostru este chemarea. Formarea acestui reflex se bazeaza pe instinctul natural al puiului de caine de a se alatura grupului (haitei). Executand un pas inapoi, chemati catelul pe nume si laudati-l entuziast atunci cand vine. Clarificare: dati comanda AICI si pronuntati numele cainelui in timp ce pasiti inapoi. Recompensa pentru executarea corecta a acestei comenzi poate consta in mancare, oferirea unei mingi sau in mangaiere.
Este foarte important sa nu pedepsiti puiul de caine daca intarzie sa vina la comanda AICI si niciodata nu-l chemati ca sa-l pedepsiti. O regula elementarapentru insusirea acestei comenzi este ca venirea la stapan nu trebuie sa aiba niciodata urmari neplacute. De ce ar veni cu placere cand comanda ce semnifica o chemare pentru el inseamna gata cu joaca, plecam acasa sau, mai rau, o urecheala zdravana ? Ideal este sa chemati puiul de caine destul de des la voi, si, de fiecare data cand vine, sa-l mangaiati si sa-l trimiteti inapoi la joaca. Repetati acest exercitiu de dresaj ori de cate ori mergeti in parc, dati comanda de chemare des, fara sa-l opriti definitiv din activitatea lui sau sa-l luati acasa, si veti avea un caine care va reactiona cu bucurie la auzul comenzii AICI pentru ca asocierea formata va fi una placuta.
Comanda SEZI
Dupa chemarea la stapan, urmatorul exercitiu este comanda SEZI. Acest exercitiu este invatat cu multa usurinta de catre pui daca este stimulat corespunzator si primeste recompensa pe care si-o doreste. Tineti in mana dreapta o bucatica de mancare sau o minge (jucarie) de care catelul este foarte atasat si ridicati mana astfel incat stimulentul sa-i ajunga deasupra capului, iar el sa il urmareasca cu privirea. Dati comanda SEZI si plimbati mana catre spatele micutului caine. Acesta, urmarind stimulentul cu privirea, va veni in sezut. Imediat ce face asta, recompensati-l cu stimulentul, spunandu-i BRAVO si LIBER. Dupa 7-8 repetari, puiul va executa SEZI la comanda verbala. Nu uitati sa-i acordati recompensa catelului si prin mangaiere, de fiecare data cand primeste stimulentul folosit la acest exercitiu. Folositi comanda SEZI, de asemenea, inainte de a-i da mancarea.
Comanda CULCAT
Din pozitia asezat a catelului, cu stimulul in mana dreapta, coboriti cu viteza mana in fata labelor anterioare ale puiului, dandu-i comanda CULCAT. Pastrati pumnul intredeschis, in asa fel incat catelul sa poata simti mirosul acelui stimul. In cazul in care catelul nu se lasa pe labele din fata in pozitia CULCAT, ajutati-l tragandu-i labele spre inainte, astfel incat puiul sa alunece usor in CULCAT. De indata ce face asta, deschideti pumnul si oferiti-i recompensa, laudandu-l. Imediat dupa ce i-ati facut dovada satisfactiei voastre dati-i comanda LIBER.
Dupa 7-8 repetari trebuie sa aveti o reactie foarte buna la initierea comenzii. Daca animalul nu sta culcat dupa cateva incercari nu renuntati sa faceti acel gest cu mana care coboara catre sol deoarece reflexele sale se vor forma mai repede daca sunt ajutate de o semnalizare clara. Dupa caz procesul de invatare va fi mai lung sau mai scurt in functie de cat de sugestiv realizati dresarea si cat de receptiv este cainele.