Cum dezobisnuiti cainele de sariturile de intampinare

Cum dezobisnuiti cainele de sariturile de intampinare

1_15Pentru a va obisnui catelul sa nu sara e picioarele dumneavoastra atunci cand itratipe usa este nevoie sa il disciplinati. Trebuie sa intelegti in primul rand motivele care genereaza un astfel de comportament. Contactul vizual este de baza in comunicarea cu animalul dumneavoastra. Ochii umani sunt mai sus decat cei ai cainelui de aceea el sare pentru un contact vizual direct. Spiritul excesiv al cainelui incurajat sau ignorat va uce la incidente nedorite si chiar la un compotament repetitiv din partea acestuia si patrupedul poate ajunge sa sara pe oricine pentru a ii atrage atentia.

La inceput, comportamentul catelului este urmat de o imbratisare si demonstratii de afectiune. Dar dupa primele zece dati, sariturile catelului devin deranjante si patrupedul este impins usor cu piciorul. Insa pentru un caine, impinsul face parte din joaca, asa ca data viitoare va sari si mai tare. Puteti incerca sa ii calcati usor labutza, sa il apucati de picioarele din fata sau chiar sa ridicati tonul, insa toate vor avea acelasi efect: cainele va crede ca saritul este foarte interactiv si distractiv.

Cainii care sar trebuie sa invete regula "celor patru labutze" - nu primesc niciun fel de atentie pana nu stau cu toate cele patru picioare pe podea. Cea mai buna metoda de a dezvata un catel de saritul pe langa dumneavoastra este sa ignorati total patrupedul. Incercati timp de o saptamana sa nu cedati tentatiei de a acorda atentie catelului cand ajungeti acasa. Este bine sa aveti langa usa de la intrare un cos cu mingi si jucarii pentru catel. Cand ajungeti acasa, aruncati una dintre jucarii pentru a redirectiona atentia si energia prietenului patruped.

Daca aveti copii, invatati-i sa stea cu mainile in san si sa se uite in sus atunci cand sunt intampinati de sariturile catelului. Toti membrii familiei trebuie sa faca la fel pana cand cainele renunta sa mai sara. Perseverenta si munca in echipa sunt cheile corectarii comportamentului animalului de companie. Daca unul dintre membrii familiei incurajeaza saritul in timp ce toti ceilalti ignora cainele, patrupedul ii va "testa" in continuare pe toti cei care intra pe usa. De asemenea, incercati sa va instruiti oaspetii sa nu permita cainelui sa ii intampine energic.

Cainii mici sunt ca si copiii, daca cineva este entuziasmat vor fi si ei entuziasmati. Daca sunteti primit de un caine plin de enrgie si dmneavoastra raspundeti la fel de energic ii veti tranmite un mesaj conform caruiacomportamentul acestuia este acceptat. Ecomandat este sa aveti o atitudine calma atunci cand intrati pe usa si sa nu salutati catelul pana cand nu se calmeaza.