Este bine sa dormi cu cainele in pat? Opinia medicilor

Este bine sa dormi cu cainele in pat? Opinia medicilor

Este bine sa dormi cu cainele in pat Opinia medicilorMulti dintre proprietarii de caini au pareri impartite cand vine vorba despre dormitul alaturi de prietenii lor necuvantatori. Unii dintre ei considera acest obicei reconfortant si linistitor, in timp ce pentru ceilalti prioritatea este pastrarea dormitorului curat, fara par de animale. Un studiu publicat in editia din septembrie a „Mayo Clinic Proceedings” a descoperit ca locul pe care il ocupa cainele in dormitor - fie in pat, fie pe podeaua camerei de dormit - poate influenta atat calitatea somnului stapanului sau, cat si sanatatea.

Echipa de cercetatori alcatuita din specialisti in pneumologie, statisticieni si psihologi de la Mayo Clinic, a studiat 40 de adulti sanatosi, care nu sufereau de tulburari ale somnului si care au impartit acelasi dormitor cu cainii lor.

Participantii au fost evaluati timp de cinci luni, iar timp de sapte nopti atat ei cat si cainii lor au purtat dispozitive de monitorizare a activitatii, ce au inregistrat obiceiurile de somn ale acestora.

In cazul subiectilor umani, dormitul alaturi de caini a determinat trezirea de mai multe ori in timpul noptii; insa, pentru subiectii canini acest obicei a imbunatatit calitatea somnului.

Oamenii de stiinta au analizat mai intai eficienta somnului, adica procentul de timp petrecut dormind. Proprietarii cainilor care dormeau in aceeasi camera cu acestia insa nu ii lasau in pat au avut un nivel al eficientei somnului de 83%, iar cei care imparteau patul cu animalele de companie au avut o rata de eficienta a somnului de 80%. Niciunul dintre aceste niveluri nu este alarmant - 80% este considerat un nivel satisfacator, 85-89% este considerat normal, iar peste 90% este foarte eficient.

O analiza mai aprofundata a rezultatelor a relevat, insa, unele probleme aparute in urma prezentei cainilor in pat. Acest obicei i-a determinat pe stapanii lor sa se trezeasca de mai multe ori in timpul noptii in comparatie cu semenii lor care isi tineau patrupedele la distanta. Studii anterioare au demonstrat ca somnul fragmentat poate avea efecte negative asupra starii de dispozitie, a nivelului de atentie si a capacitatilor cognitive, precizeaza sursa citata.

Lois Krahn, autoarea studiului si specialista in medicina somnului in cadrul Mayo Clinic, a subliniat in concluziile cercetarii publicata alaturi de colegii sai ca prezenta animalelor de companie in dormitor nu perturba perioada de odihna a stapanilor atat timp cat acestea nu dorm in pat.
„Oamenii cu un singur caine in dormitor au avut un somn eficient; insa, pozitia cainelui in/langa pat a facut diferenta”, se noteaza in studiu.