Reasigurarea pozitiva

Reasigurarea pozitiva

2_08Exista motive pentru a demara cursuri de dresaj canin cu animalul tau de companie. Poti incerca sa opresti un comportament gresit al acestuia ca de exemplu rosul sau zgariatul mobilei. Il poti invata sa realizeze anumite trucuri. Cea mai satisfacatoare forma de dresaj foloseste tehnica reasigurarii pozitive.

Care sunt avantajele acestei tehnici de dresaj? 

Dresajul care foloseste reasigurarea pozitiva presupune recompensarea animalului cand acesta executa o actiune corect, in locul pedespirii acestuia daca executa o actiune incorect. In mod obisnuit, recompensele iau forma unor gustari si a unor laude verbale. Odata ce animalul invata sa asocieze anumite actiuni cu consecintele pozitive, acesta va deveni nerabdator sa le repete.

Cu siguranta ai apelat la aceasta metoda fara sa-ti dai seama. Daca un caine sau o pisica zgarie la usa si tu i-o deschizi, acesta invata sa asocieze comportamentul de zgariere cu recompensa iesirii.

Inainte de inceperea unei sesiuni formale de dresaj va trebui sa determini actiunea pe care vrei sa o realizezi si sa te gandesti la o comanda sau un cuvant cu care sa initiezi aceasta actiune. Cuvintele monosilabice cum ar fi "hai", "sezi" sunt cele mai usor de recunoscut pentru animal si pentru tine de retinut.

 
 

Ce recompense ar trebui oferite animalului? 

Cand animalul tau efectueaza actiunea dorita ca si raspuns la comanda ta, recompenseaza-l imediat cu o lauda verbala, urmata de o recompensa alimentara. Consistenta si rapiditatea este vitala. Daca incerci sa iti inveti catelul sa raspunda la comanda "sezi" si astepti pana cand acesta se ridica din nou inainte sa-l recompensezi, acesta nu va sti ce actiune sa asocieze cu raspunsul pozitiv.

Pentru a invata cainele sau pisica sa coboare de pe pat sau de pe canapea alege o comanda simpla precum "jos!". Cand il gasesti stand pe mobila, ia o gustare si ascunde-o in mana. Stai langa el, spune tare si clar "jos" si impinge-l incet spre podea. Lauda-l imediat si ofera-i gustarea. Repeta acest lucru de fiecare data cand il gasesti stand intr-un loc in care nu are voie. In timp, acesta va cobori de pe mobila ca si raspuns la comanda ta, fara sa fie nevoie sa-l impingi.

Odata ce patrupedul a invatat sa raspunda comenzii tale, opreste gradual oferirea recompensei, dar continua sa il lauzi verbal. Cainii raspund bine la laudele verbale si la scarpinarea urechii. Unele pisici si pasari necesita, de asemenea, afectiunea proprietarilor lor si pot fi invatate sa execute la comanda anumite trucuri, fara a fi necesara o recompensa alimentara.

Dresajul animalelor necesita rabdare. Vor exista si zile bune dar si zile proaste. Nu continuati sesiunea de dresaj daca animalul pare neatent sau plictisit. Nu recurge la pedepse care implica lovirea. Dresajul trebuie sa fie placut si pentru tine si pentru animalul de companie.