Sfaturi pentru dresaj

Sfaturi pentru dresaj

2_09Primul lucru ce trebuie facut dupa ce iti cumperi un animal de companie este sa apelezi la un cabinet veterinar pentru vaccin. In perioada urmatoare cainele va trebui sa stea in casa si este important sa il inveti sa isi faca nevoile intr-un loc special amenajat. Un mod usor prin care sa faci acest lucru este sa folositi scutee care emana feromon care ademenesc cainele sa vina in zona amenajata. Dupa ce catelul creste poti iesi cu el de doua trei ori pe zi sau macar dimineata si seara. Plimbarea are un rol important pentru ca il ajuta pe caine sa se relaxeze.

Dresajul trebuie realizat în fiecare zi, câte 20 de minute, în care trebuie să exersezi diferite comenzi cu animalul tău. Începe cu ordine simple precum „Şezi", „Culcat" şi apoi învaţă-l mersul la pas mai repede sau mai încet. Trebuie să motivezi câinele să îţi asculte comenzile cu mingiuţe, jucării care chiţăie, mâncare sau orice altceva care observi că îi face plăcere. În plus, de fiecare dată când îţi ascultă comenzile trebuie să îl încurajezi şi să îi arăţi cât de bucuros te face atunci când este cuminte.

Alege cu atenţie intervalul orar în care scoţi câinele în parc, deoarece, mai ales pe timpul verii, poate face insolaţie. Este bine, dacă poţi, să ai la tine mereu apă şi un prosop ca să poţi sa răcoreşti patrupedul.

Atitudinea şi limbajul non-verbal au un rol important în dresaj. „Tensiunea stăpânului se transmite câinelui. Simplu fapt că mergi cu lesa strânsă şi avertizezi animalul că nu are voie să facă diverse lucruri, frustrează cainele", spune Gaşpar. De altfel, există mai multe tipuri de dresaj: verbal, prin semne, la fluier. 

La început, ca să îţi controlezi mai bine câinele îţi poţi achiziţiona o zgardă electrică. Aceasta emite un mic implus electric care temperează câinii prea energici şi poate acţiona şi de la distanţă. „Nu este vorba de o metodă inumană de a cuminţi animalul deoarece implusul nu are o putere mare şi nu răneşte câinele", explică Gaşpar.

Greşeli pe care trebuie să le eviţi în dresajul câinelui

Din lipsă de timp şi din comoditate, proprietarii de câini nu exersează suficient cu animalul lor sau dimpotrivă stresează câinele cu prea multe exerciţii. „Secretul este să faci câte două antrenamente scurte pe zi, de 10-15 minute, timp în care câinele este concentrat şi exersează foarte bine. Apoi oboseşte, devine stresat şi nu va mai răspunde la fel de bine la comenzi", povesteşte Gaşpar.

Procesul de dresaj durează câteva luni în general, dar trebuie repetat pe tot parcursul vieţii câinelui, la fel cum animalul trebuie dus periodic la medicul veterinar pentru deparazitare şi control. „Daca proprietarul nu repetă măcar în joacă minimele exerciţii, câinele va uita", îi avertizează dresorul pe stăpânii de animale. 

Bătaia este exclusă în procesul de dresaj. Trebuie să facem diferenţă între bătaie şi corecţie. Este bine să avertizezi câinele când a greşit, dar nu să îl baţi deoarece astfel îl îndepărtezi de lângă tine.

Chiar dacă apelezi la un dresor profesionist, este bine să te implici în procesul de dresaj, deoarece este posibil ca animalul să asculte comenzile dresorului, dar să nu aibă acelaşi comportament faţă de tine.

Va recomandam ca la ultimele sedinte de drsaj sa fiti prezenti si sa realizati chiar dumneavoastra exercitiile pe care cainele trebuie sa le faca cu dresorul. Uneori stapanii considera ca este suficient sa apelati la dresaj pentru a rezolva problema dar pot avea ceva surprize. Cea mai potrivita varianta este ca stapanul sa se implice in intreg procesul de dresaj.