Tehnici de dresaj

Tehnici de dresaj

1_161 Dresarea intr-un spatiu inchis

Dresarea intr-o incapere inchisa este eficienta mai ales atunci cand cainii sunt distrasi usor de persoanele sau animalele din jur.  Desandu-l intr-o incapere inchisa cainele va f mai atent si mai receptiv la ora de dresaj.

Totodata, dresand cainele in interior ai posibilitatea de a-i corecta mersul mult mai usor, daca acesta nu este obisnuit sa mearga corect in lesa. Profita de spatiul limitat pe care il ai in interior pentru a-l invata sa mearga langa tine. Poti face acest lucru folosind obstacole pozitionate in locurile in care acesta nu are voie sa mearga. In exterior este mult mai greu sa corectezi mersul cainelui, deoarece acesta este atras de obiectele din jur, iar spatiul ii permite sa mearga in directiile dorite.

2 Folosirea clicker-ului 

Comunicarea dintre stapan si caine este foarte importanta in timpul orelor de dresaj. Fa acest lucru folosind un clicker. De fiecare data cand cainele face ceva bine, apasa pe clicker. Acesta va invata rapid ca sunetul clicker-ului inseamna ca a facut ceea ce trebuie, iar lipsa acestuia ca a gresit.

Pentru a-l motiva si pentru a-l invata mai rapid cu functionalitatea clicker-ului, ofera-i de la inceput mici recompense. 
Avantajul clicker-ului este faptul ca un caine va sti pas cu pas daca face ceva bine. Chiar daca acesta nu duce comanda la bun sfarsit insa progreseaza, apasa o singura data pe clicker pentru a-l stimula. La sfarsitul exercitiului apasa pe clicker de trei ori simultan pentru ca acesta sa stie ca exercitiul s-a terminat si a facut ceea ce trebuie. Da-i apoi o mica recompensa.

Multi stapani au probleme in timpul dresarii animalului, deoarece nu comunica destul cu acesta. Comunicarea nu trebuie neaparat sa fie verbala. Clicker-ul sau alte metode alternative pe care le ai la indemana ( clopotel , chei etc) sunt de mare ajutor in aceste situatii. 

3 Acordarea recompenselor  

Acordarea recompenselor este una dintre cele mai utilizate tehnici. Cu toate acestea exista persoane care nu folosesc aceasta tehnica in mod adecvat, dand animalului prea multe recompense.

Aceasta tehnica este indicat sa o foloseasca doar persoanele care au suficient timp la dispozitie pentru a supune cainele exercitiilor fizice, prevenind astfel acumularea grasimii. Chiar si in aceste conditii este foarte important ca recompensele acordate sa fie mici (maxim 2 cm). De asemenea, in cazul in care optezi pentru aceasta tehnica de dresare a cainelui este indicat sa-l dresezi inainte de masa. Dupa dresaj, scade portia de mancare in functie de numarul de recompense pe care i le-ai acordat. In acest fel vei preveni acumularea kilogramelor in plus.

Recompensele au rolul de a motiva cainele intr-un mod placut sa aculte comenzile. Daca acestea sunt acordate corespunzator pot fi foarte eficiente. Este foarte important insa sa nu faci abuz de ele. De asemenea, este indicat ca pe parcursul orelor de antrenament sa scazi frecventa acordarii acestora, deoarece daca dupa perioada de dresaj le elimii complet, este foarte probabil caanimalul sa nu mai asculte comenzile. 

4 Ignorarea animalului 

Aceasta este o modalitate utila de a schimba comportamentul animalului, fara a fi nevoie sa-l dresezi. Desi este o metoda eficienta poate fi greu de urmat de anumite persoane. Aceasta tehnica consta in ignorarea totala a animalului: nu vorbi cu el, nu-l atinge si nu te uita in ochii lui.

Aceasta metoda este eficienta in cazul cainilor care incearca sa capte atentia stapanului printr-un comportament inadecvat precum latratul sau saritul in brate, insa numai atata timp cat acesta nu face stricaciuni in casa.

Poti folosi aceasta tehnica de dresaj pana cand animalul redevine calm si linistit. Cand acesta s-a calmat acorda-i atentia de care are nevoie si arata-i apreciere pentru ca sta cuminte. Cainele va invata ca poate rimi atentie si fara sa latre sau sa se agite si ca din potriva atunci cand este calm si linistit va primi chir mi multa apreciere.